Danmarks tredjestørste by, Odense, har de senere år været inde i en positiv udvikling, og i dag tog parterne det første spadestik til en ny og grøn bydel tæt på centrum og byens mange muligheder.
Foråret har ikke helt meldt sin ankomst endnu, men i dag har PFA, Odense Boligselskab, Arbejdernes Boligforening og Odense Kommune taget første spadestik til en spirende grøn ny bydel i Odense, Gartnerbyen.
Pressen var inviteret og formand for Gartnerbyen, Anker Boye bød velkommen, efterfulgt af borgmester i Odense Peter Rahbæk Juel (S) og rådmand for by og kulturforvaltningen, Jane Jegind (V). Sluttelig fortalte først formand for Arbejdernes Boligforening, Odense, Tessa Johansen og efterfølgende bestyrelsesformand for Odense Boligselskab, René Bøye om deres to kommende byggerier.
De seneste års fremgang skaber behov for flere boliger af alle typer og i alle prisklasser, og derfor er Odenses borgmester glad for nu at tage første spadestik til den nye og meget central beliggende bydel ved gartnerivirksomheden GASA’s gamle hovedsæde.
”Gartnerbyen er et billede på den store udvikling, som Odense er i fuld gang med. Byen er i vækst, og nu ser vi endnu et helt nyt kvarter tage form. Her får nye familier, studerende, enlige og ældre mulighed for at bo side om side i centrum af Odense og blive en del af byens fremtid. Samtidigt er Gartnerbyen et betydeligt skridt for fornyelsen af Bolbro, hvor aktive borgere selv har været med til at forme området og dets udvikling. Det er et vigtigt spadestik for Bolbro og resten af Odense,” siger Peter Rahbæk Juel.
Boliger til alle
Det første byggeri i den nye bydel kommer til at bestå af almene familieboliger og ungdomsboliger. Odense huser landets tredjestørste universitet og har derfor tusinder af unge studerende samtidig med, at der også generelt flytter flere borgere til byen.
Odenses by- og kulturrådmand rådmand Jane Jegind understreger, at der er tale om det største ejendomsbyggeri i det centrale Odense i mange år, og hun forventer, at den i alt 140.000 m2 store grund halvanden kilometer fra Odense centrum vil forme sig til en meget attraktiv bydel, efterhånden som byggerierne løbende skyder op de kommende syv-otte år.
”Gartnerbyen er næsten tre gange så stor som Thomas B. Thriges Gade, så projektet er i høj grad en blåstempling af Odense. De nye boliger kommer til at ligge utrolig godt i byen, og der er tænkt både på helheden og variationen med Bykvarteret, Parkkvarteret og Havekvarteret, som får deres egne spændende identiteter. Jeg vil også gerne kvittere for et godt og tæt samarbejde mellem forvaltningen og Skjøde Knudsen, hvor der er skabt gode løsninger og resultater i fællesskab,” siger Jane Jegind.
Gode boliger tæt på bylivet
Hos den lokale bygherre Odense Boligselskab er der ligeledes glæde ved udsigten til opførelsen af de 88 nye familieboliger, som udgør selskabets del af det nye byggeri. Der er tale om lyse og funktionelt indrettede to- og treværelses boliger til parret eller den lille familie.
”Odense Boligselskab ser frem til at blive en del af Gartnerbyen med vores 88 boliger. Området bliver et spændende sted at bo med et godt miljø. Vores boliger bliver fortrinsvis mindre toværelses boliger, hvor unge – både enlige og par – kan komme til at bo tæt ved byens pulserende liv,” siger René Bøye, der er bestyrelsesformand for Odense Boligselskab, der skal drive de almene familieboliger.
Samtidig påbegynder Arbejdernes Boligforening opførelsen af 84 ungdomsboliger på ca. 50 m2 hver i området. De bliver opført i samme stil som familieboligerne, og begge boligbyggerier ventes færdige i efteråret 2019.
”Vi er glade for at vi med byggeriet at de 84 ungdomsboliger i Gartnerbyen kan tilbyde de studerende en god bolig tæt på byen og tæt på uddannelsesinstitutioner og letbanen. De 84 ungdomsboliger på hver 50 m2 bliver attraktive med egen altan eller terrasse. Vi ser frem til vi med byggeriet af de 84 ungdomsboliger kan være med til at markere opstarten af den generelle udvikling af det nye spændende boligområde i Gartnerbyen,” siger Helle Jakobsen, der er direktør i Arbejdernes Boligforening Odense.
Stort område skyder op
Det samlede entrepriseareal på de nye boliger er 9477 m2. Gartnerbyen P/S ejes af PFA Ejendomme og H. Skjøde Knudsen A/S med hver 50 procent. Ejendomsdirektør i PFA Michael Bruhn er glad for, at udviklingen af bydelen nu for alvor er begyndt.
”Med spadestikket i dag påbegyndes et nyt kapitel i det moderne Odenses historie i form af en ny, grøn bydel, Gartnerbyen, hvor der de kommende år vil blive udviklet forskellige typer af beboelse og erhverv. De første i alt 172 boliger henvender sig til en bred målgruppe af familier og studerende og er samtidig en vigtig forudsætning for vores investeringer i Gartnerbyen. Vi ser frem til videreudviklingen af området, herunder opførelsen af PFA-boliger,” siger Michael Bruhn.
Det Odense-baserede entreprenørfirma H. Skjøde Knudsen A/S har totalentreprisen på begge selskabers boliger og er desuden PFA’s partner i forhold til det kommende byggeri af 156 PFA-lejeboliger, som ventes at gå i gang i første halvår 2018. Også hos entreprenøren ser man frem til opførelsen af de første boliger i den nye bydel.
”Gartnerbyen bliver en markant bydel i Odense, og selve opgaven med omdannelsen fra erhverv til en attraktiv bydel med boliger og detailhandel er uden sammenligning Skjødes største opgave til dato
Nu er 1. spadestik taget til de første to byggefelter, men vi forventer om ca. 1 år, at der er gang i 6-7 byggefelter samtidigt, hvilket stiller store krav til en meget stor organisation omkring hele projektet,” siger Allan Nielsen, der er administrerende direktør i H. Skjøde Knudsen A/S.
Kvarteret ’Gartnerbyen’, der udover lejeboliger også ventes at komme til at indeholde ejerboliger, dagligvareforretninger, sundhedshus, et hotel og øvrig erhverv, ventes at stå helt færdigt om ca. otte år.
Fakta
- Den 4. december 2017 meldte Odense Kommune, PFA og A. H. Skjøde Knudsen A/S for første gang ud om planerne og de første investeringer i den nye bydel.
- Instituttet for Fremtidsforskning har udepeget Odense som en vækstby. Byen har haft en befolkningsvækst på ca. 15 procent de seneste 10 år, hvilket er på niveau med Aarhus og Aalborg
- Det nye område er blevet døbt ‘Gartnerbyen’ ud fra den historiske tilknytning til gartnererhvervet på Fyn. I mere end 50 år har området huset hovedsædet for GASA, der handler med blomster, frugt og grønt i hele Europa.
- Området bliver udviklet i samarbejde med entreprenørfirmaet H. Skjøde Knudsen A/S og Odense Kommune.
- Gartnerbyen skal fremadrettet fremstå som byens grønne hjerte, hvor beboerne vil opleve at bo bynært samt nær grønne områder og parker. Den kommende letbane vil have holdeplads umiddelbart ved området, hvilket giver nem adgang til den indre by i Odense. Letbanen forventes at åbne i sommeren 2020.
- De første boliger, såvel familie som ungdomsboliger, kommer til at fremstå i en variation af betonsandwichelementer og muret facade i tegl i stueetagen og frie gavle. Familieboligerne er fordelt på 73, toværelses og 15 treværelses lejligheder i fem etager. De 84 ungdomsboliger bliver fordelt over fem etager og er på ca. 50 m2 hver.
- Bygherren for de almene familieboliger er Odense Boligselskab, mens Arbejdernes Boligforening er bygherre for ungdomsboligerne.
- PFA’s investering på et trecifret millionbeløb i Gartnerbyen, der blev offentliggjort 4. december 2017, vedrører erhvervelse af 50 % kapitalandel i et arealudviklingsselskab og erhvervelse af to byggegrunde, hvor der de kommende år skal opføres 156 lejeboliger, heraf 36 efter PFA Seniorboligstandard ®
- Der bor 202.000 i Odense Kommune (2017).
Kontakt:
Peter Rahbæk Juel, borgmester Odense Kommune, tlf. 3051 3115
Jane Jegind, by- og kulturrådmand Odense Kommune, tlf. 2091 1031
Michael Bruhn, ejendomsdirektør PFA, tlf. 2428 4630
Allan Nielsen, adm. direktør H. Skjøde Knudsen A/S, tlf. 2722 1711
René Bøye, bestyrelsesformand Odense Boligselskab, tlf. 2089 7306
Helle Jakobsen, direktør Arbejdernes Boligforening Odense, tlf. 2367 0930