Vi skaber de rigtige rammer

I Skjøde omsætter man ord til handling – Også når det gælder ansvarlighed og biodiversitet. Tilbage i slutningen af 2023 omlagde man de grønne udendørsområder til det primære formål at højne biofaktoren på Skjødes grund. Nu er forandringen tydelig med positive konsekvenser til følge.

 

Første spadestik til Skjødes tiltag om øget biodiversitet blev taget tilbage i oktober 2023. Fastbelægninger samt ikke-biodiverse planter, som græs og bøgehække, erstattede man med forskellige sammensætninger af stauder og enggræs, som i højere grad harmoniserer med og faciliterer de naturlige levesteder for lokale dyr, insekter og planter. En vinter er passeret, og nu er der for alvor gang i væksten og blomstringen, så forandringen er til at få øje på.

 

En øget biodiversitet har nemlig ikke kun fordele af miljømæssig karakter. Området omkring Skjødes domicil er transformeret betydeligt i sit visuelle udtryk, som ikke blot kommer Skjødes medarbejdere til gode, men også lokalområdet; heriblandt den tæt beliggende nabo, Tornbjerg Friplejehjem, som Skjøde i øvrigt har bygget.

 

Plejehjemmet er beliggende direkte op til matriklen af Skjødes domicil, hvor blomster, planter og træer nu pryder de omkringliggende, grønne arealer – En betydelig forandring i kontrast til den tidligere, tomme græsplæne. Transformationen bringer værdi til plejehjemmets beboere, hvor sansernes stimulering har en vigtig betydning for den generelle velvære. Fuglesang, blomsterduft og et farverigt, visuelt udtryk i kombination bidrager nu til en mere naturskøn og behagelig atmosfære. Netop dét sætter Heidi, plejehjemsleder på Tornbjerg friplejehjem, ord på:

 

”Mange af vores plejehjemsbeboere er fra en generation, hvor farver og blomster er meget værdsat. Derfor ser vi også en stor glæde hos dem, når de nu kan gå tur blandt de nye, farverige blomsterenge eller betragte dem inde fra deres boliger – Det bidrager helt sikkert til sansernes stimulering. Sommetider plukker personalet også lidt blomster og sætter i vase indendørs, så de på den måde kan sprede glæde og gavn for flere i huset. Alt i alt er vi altså rigtig glade for projektets resultat.”  

 

Projektet er udført i samarbejde med Land+ Landskabsarkitekter, som har været med til at slå de første streger, og anlægsgartner OKNygaard, som henholdsvis er eksperter i at optimere biodiversiteten ved erhvervsdomiciler og byområder samt foretage etableringen heraf. Tiltaget er et led i Skjødes bæredygtighedsstrategi ’Ansvarlige rammer”, hvor ansvarlige initiativer bliver defineret og implementeret.

.$lb3.'OdenseBygningsservice' .$lb3.'OdenseBygningsservice